Agrarisch Natuur- en Akkerbeheer

Onze mengsels

Natuurrijk Limburg heeft voor het  ANLb  drie soorten akkermengsel ontwikkeld. Natuurlijk zijn deze mengsels heel goed in andere regio’s te gebruiken.

Patrijs Akker
Een tweejarig mengsel met een gewenst zaaimoment in de tweede helft van april.
Het eerste jaar na inzaai zijn het vooral de granen, cultuurgewassen en de akkerflora die het beeld bepalen. De granen en cultuurgewassen als boekweit, huttentut en bladrammenas komen snel in ontwikkeling, wat de opkomst van ongewenste kruiden onderdrukt. De eenjarige soorten rijpen snel af, waarna de twee- en meerjarige soorten zich in het naseizoen verder kunnen ontwikkelen. Het zijn juist die meerjarige soorten die zich in het tweede jaar na inzaai manifesteren in een structuurrijk vegetatie.
De variatie in structuur komt tot stand door het grote aandeel componenten. Het mengsel heeft een brede bloeiboog waardoor over lange periode insecten worden aangetrokken. En de variatie in granen en cultuurgewassen leveren door zaadvorming een grote hoeveelheid wintervoedsel op.
De meerjarige vegetatie biedt schuil- en broedgelegenheid en de opkomende ingezaaide vegetatie biedt een perfecte opgroeibiotoop voor patrijzenkuikens, die hier volop naar insecten kunnen zoeken.

Samenstelling: Ruim 30 verschillende soorten. Een vijftal granen, ruim tien cultuurgewassen zoals boekweit, zonnebloem en mergstamkool. Een divers aantal twee- of meerjarige plantensoorten zoals luzerne, rode klaver, knoopkruid en gewone margriet. Ook zijn een aantal echte inheemse akkersoorten als grote klaproos, korenbloem en echte kamille aanwezig.
Zaaidichtheid: 25 kg per ha

Fauna Akker
Een éénjarig mengsel met een gewenst zaaimoment tussen medio april en half mei.
Het Fauna Akker mengsel is een goed sluitend mengsel, gericht op een wat dichtere vegetatie die dekking, bloeiende planten en (winter)voedsel biedt. Na het afrijpen van de granen en cultuurgewassen ontwikkeld zich in het najaar een onderlaag van diverse klaversoorten, die zorgen voor een groene onderlaag in de vegetatie.

Samenstelling: 25 verschillende soorten. Een vijftal granen, tien cultuurgewassen, zoals zonnebloem, boekweit, huttentut en mergstamkool. Een vijftal twee- of meerjarige plantensoorten zoals luzerne, rode klaver en esparcette. Ook zijn een aantal echte inheemse akkersoorten als grote klaproos, korenbloem en echte kamille aanwezig. Het mengsel bevat geen grassen!
Zaaidichtheid 40 kg / ha

Wintervoedselakker
Een éénjarig mengsel met een gewenst zaaimoment tussen medio april – juni.
Goed sluitend mengsel met diverse granen en een hoog aandeel zaad leverende cultuurgewassen als zonnebloem, bladrammenas en boekweit. De samenstelling is vooral gericht op een groot en divers aanbod aan wintervoedsel voor akkervogels.

Samenstelling: 15 verschillend soorten. Een viertal zomergranen en Japanse haver gecombineerd met tien cultuurgewassen zoals zonnebloem, boekweit, huttentut en pluimgierst. Het mengsel bevat geen grassen!
Zaaidichtheid 50kg / ha

Agri Star Wildweidemengsel
Een meerjarig wildmengsel met een hoog aandeel grassen en vlinderbloemigen. Dit mengsel is geschikt voor alle wildsoorten.

Samenstelling: Engels raaigras, roodzwenkgras, timothee, rietzwenkgras, veldbeemdgras, honingklaver, luzerne, rode klaver, Perzische klaver, witte klaver, esparcette, bladkool en bladrammenas.
Zaaidichtheid 30 kg / ha

Patrijs Akker Ten Have Seeds

Mengsels op maat

Speciaal op maat gemaakte mengsels binnen enkele dagen

Voor 15:00 uur besteld, vrijwel altijd de volgende werkdag in huis

We begrijpen urgentie, daarom reageren én leveren vanzelfsprekend altijd snel

Topkwaliteit, voordelig geprijste mengsels

We werken met unieke genetica én hebben oog voor de praktijk