Nieuws

Doorzaaien van sport/speelvelden: Begin nu!

Doorzaaien van sport/speelvelden: Begin nu!

Doorzaaien van sport/speelvelden: Begin nu!

Keuze van het juiste graszaadmengsel én het juiste moment: essentieel.

Met de langzaam oplopende bodemtemperaturen is de tijd daar om sportvelden maar ook gazons door te zaaien. Door het onvoorstelbare weer is het belangrijk het juiste moment te kiezen om grasmatten door te zaaien. Door meerdere malen per jaar te verticuteren en door te zaaien krijgt opvulgras (straatgras) minder kans.

  

De randvoorwaarden om grasvelden door de zaaien; zijn in het voorjaar en de warme nazomer het meest optimaal. Door al in het vroege voorjaar sportvelden en gazons te verticuteren en vervolgens door te zaaien krijgt het straatgras minder kans zich te vestigen. Daarnaast is de periode tussen eind augustus en eind september een optimale periode om de grasmat door te zaaien.

Bij het doorzaaien is de keuze van het juiste mengsel essentieel. Met de nog relatief koude bodemtemperaturen van dit moment is het niet zinvol om nu mengsels met veldbeemdgras (Green Star Sportvelden 7 en Sportvelden 8) te zaaien. Deze grassoort kiemt immers te traag om zich te vestigen tussen het aanwezige gras dat nu vlot aan de groei gaat. Het mengsel TEMPO Sprinter, dat voor de helft uit eenjarig raaigras en tetraploïd raaigras bestaat, kiemt al bij bodemtemperaturen van 6-8 graden. Wanneer je kijkt naar de actuele bodemtemperatuur (https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/actueel-weer/actuele-bodemtemperaturen) dan zie je dat er begonnen kan worden met verticuteren en door zaaien van de gazons en sportvelden.

Dit kan zelfs wanneer de velden in gebruik zijn. Probeer wel zo veel mogelijk de week waarin het veld niet wordt gebruikt (uit wedstrijd) te benutten. Komen we wat verder in de tijd (wanneer de bodemtemperaturen 8-10 graden zijn) dan kan er gekozen worden uit TEMPO Sprinter of Opfrisgras. Dit laatste mengsel bestaat voor 100% uit diploïd Engels raaigras. Het voordeel van deze raaigrassoort is dat hij meer spruiten met cm2 vormt dan de tetraploïde soort.

Naarmate de tijd vordert en de bodemtemperaturen verder oplopen kunt u kiezen voor mengsels met veldbeemdgras. Dit velbeemdgras is en blijft immers een onmisbare grassoort. We noemen het ook wel ‘het betonijzer van de grasmat’. De ondergrondse uitlopers van deze grassoort zorgen voor stevigheid van de zoden. Ook is het vooral veldbeemdgras dat ervoor zorgt dat de grasmat zich na zware betreding herstelt. De periode waarin veldbeemd het meeste kans heeft een voet aan de grond te krijgen; is de nazomer. De groeikracht van het aanwezige gras is dan lager dan in het voorjaar en de omstandigheden zijn optimaal (voldoende vocht en de temperatuur). In deze periode zijn de mengsels Green Star Sportvelden 7 en Sportvelden 8 het meest geschikt. Het voordeel van de Ten Have Seeds mengsels is het gebruik van de Darling, Sophie (Engels raaigras) en Josef (veldbeemdgras). Deze rassen hebben een snelle voorjaarsontwikkeling, zijn weinig ziektegevoelig en hebben een hoge betredingstolerantie.

De maanden mei/juni, de tijden van het grootonderhoud, blijven uiteraard een belangrijke periode voor het doorzaaien van grasvelden. Het onvoorspelbare weer en de straatgrasdruk die alleen maar toeneemt vraagt erom, ook andere momenten te benutten.

Heeft u graag een advies op maat?

Neem dan contact op met Jos (06- 5472 6311) of Eric (06-5472 6334)

Zij helpen u graag verder!

Mengsels op maat

Speciaal op maat gemaakte mengsels binnen enkele dagen

Voor 15:00 uur besteld, vrijwel altijd de volgende werkdag in huis

We begrijpen urgentie, daarom reageren én leveren vanzelfsprekend altijd snel

Topkwaliteit, voordelig geprijste mengsels

We werken met unieke genetica én hebben oog voor de praktijk