Klavers

Klavers

Één ding is zeker: gebruik van een grasklaverweide zal meer eiwit opleveren. De wortels van klavers halen immers stikstof uit de lucht en zetten dit om in planteneiwit. Klaver heeft een hoger gehalte eiwit in de droge stof waarmee de eiwitconcentratie stijgt.

Daarnaast stijgt ook de droge stof opbrengst uit het gras. Dit krijgt immers stikstof geleverd van de klaver. Bij percelen die in hoofdzaak worden gemaaid, kun je beter met rode klaver werken, die is oogstbaar. Voor begrazing is witte klaver meer geschikt.

Witte klaver kan wel 150 kg stikstof per ha binden. Rode klaver zelfs het dubbele. De percelen waar klaver wordt (door)gezaaid moeten een pH van minimaal 5,5 hebben. Een te zure grond zal dus eerst moeten worden bekalkt. Naast de zuurgraad is het belangrijk dat zowel de kali- als fosfaattoestand van de bodem op orde zijn.

Percelen waar je grasland scheurt, zijn vanwege de nalevering van de zode minder geschikt om gras/klaver in te zaaien. Klaver zaai je oppervlakkiger (0,5 tot 1 cm) dan gras (1 tot 2 cm). je kunt hier kiezen voor een compromis en op 1 cm zaaien. Beter is het om in twee werkgangen het gras en de klaver haaks op elkaar in te zaaien.

Naast rode klaver (tetra-/diploïd) en witte cultuurklaver beschikt Ten Have Seeds over EKO Mattenklee. Deze speciale diploïde rode klaver is duidelijk veel persistenter dan de traditionele klaversoorten. Daar waar het aandeel van andere klavers soms na het derde jaar fors kan teruglopen, heeft EKO Mattenklee geen problemen om zich te handhaven.

Onze Klavers

We hebben onder andere:
Witte cultuur klaver;
Rode klaver (diploïd & tetraploïd )
EKO Mattenklee;
Alexandrijnse klaver;
Inkarnaat klaver;
Perzische klaver;
Wondklaver.

Naast deze veel gebruikte klavers heeft Ten Have Seeds ook meer specifieke klavers in het assortiment. Neem hiervoor gerust contact met ons op.

Neem hier contact met ons op

Mengsels op maat

Speciaal op maat gemaakte mengsels binnen enkele dagen

Voor 15:00 uur besteld, vrijwel altijd de volgende werkdag in huis

We begrijpen urgentie, daarom reageren én leveren vanzelfsprekend altijd snel

Topkwaliteit, voordelig geprijste mengsels

We werken met unieke genetica én hebben oog voor de praktijk