Nieuws

Mais zaaien in de zomer of beter toch voor gras kiezen?

Mais zaaien in de zomer of beter toch voor gras kiezen?

Mais zaaien in de zomer of beter toch voor gras kiezen?

Ultra vroege mais Aalborg of  toch beter Field Star Gigant zaaien?
Traditionele mais (FAO 220-240)heeft minimaal 120 dagen nodig om voldoende af te rijpen. Dit gegeven én het feit dat er in met name Zuid-Nederland en Vlaanderen nog maar 30-40% van de mais is gezaaid, vraagt om goed na te denken over wat verstandig is.
Ultravroege mais
Wanneer u de komende week niet kunt zaaien en zeker wilt zijn van een voldoende rijp mais gewas, is het advies om een (extreem) vroeg ras te zaaien. Ten Have Seeds heeft het ultra vroege maïs-ras Aalborg (FAO 160) beschikbaar. Uiteraard geeft een ultra vroege maïs geen opbrengsten zoals normaal gezaaide maïs. Maar je hebt dan wel de zekerheid dat begin oktober de maïs oogstrijp is, met voldoende zetmeel en een hoge voederwaarde.
Onderzaai
Zoals gezegd is het dus onzeker of de mais, welke nu of de komende weken gezaaid wordt, op tijd rijp zal zijn. Door onder te zaaien voorkomt u dat u dat u straks de mais onrijp voor 1 oktober moet oogsten, om te voldoen aan de onderzaai-plicht. Op percelen met een lage onkruiddruk, waar geen bespuiting tegen gras noodzakelijk is, kiest u het best voor traag groeiend rietzwenkgras Margot. Is op het perceel wel een bespuiting tegen grassen nodig is, zaai dan, als de mais op kniehoogte is, UnderCover mais of traag groeiend Engels raaigras (diploïd midden/laat Nui).
Field Star Gigant
Na de langste dag (21 juni) nog maïs zaaien is risicovol. De kans dat de maïs dan geen kolf meer zal vormen is te groot om dit risico te nemen. Veel beter zaait u dan Field Star Gigant. Dit graszaadmengsel produceert in zeer korte tijd gigantisch veel droge stof met een hoge hoeveelheid VEM en eiwit. Wanneer u eind juni/begin juli 50 kg/ha Field Star Gigant zaait en voldoende (drijf) mest meegeeft, oogst u daar nog zeker 2 snedes gras van in 2024.
Neem  voor meer informatie voor België contact op met:: Kris Versmissen 0032-471 9281 55, of voor Nederland: Eric Bals: 06 – 5472 6334

Mengsels op maat

Speciaal op maat gemaakte mengsels binnen enkele dagen

Voor 15:00 uur besteld, vrijwel altijd de volgende werkdag in huis

We begrijpen urgentie, daarom reageren én leveren vanzelfsprekend altijd snel

Topkwaliteit, voordelig geprijste mengsels

We werken met unieke genetica én hebben oog voor de praktijk